Afdrukken
Hits: 1571

MAR BOOISCHOT 2014Het voorbije Belgisch Kampioenschap verliep niet rimpelloos.. Hierbij het verslag van een bewogen 3 daagse .Bij de aankomst was de parking droger dan verwacht na de voorbije regen , dus een positief begin . Op korte tijd waren we klaar met onze infrastructuur en konden we met de voorbereidingen van de wedstrijd beginnen .

DE DRESSUUR :

Tijdens het inspannen was Justin al bijzonder nerveus en prikkelbaar .Dit bleek ook bij het inrijden want er was al behoorlijk veel spanning en deze hield ook stand . Dat beloofde dus niet veel goeds voor de komende proef . Inderdaad ook tijdens de proef bleef er te veel druk op de ketel . Dit resulteerde in fouten zoals galop , slecht achteruit gaan een slechte stap en nog een stuurfout met 1 hand . Toch zaten er ook sterke stukken tussen en eindigden we met een score van 62 strafpunten  . Met een 8e plaats stonden we dus niet goed geplaatst na deze eerste dag . Met de regelmaat van de klok viel er nadien regen uit de lucht , dus het beloofde een zware wedstrijd te worden de komende dagen .

DRES BOOISCHOT 2014

DRES 1 BOOISCHOT 2014

DE VAARDIGHEID :

Op dag 2 viel meteen op dat er veel meer rust was tijdens het optuigen . Met meer overtuiging vertrokken we naar het kegelparcours om de strijd verder aan te gaan want uit ervaring weten we dat een kampioenschap altijd voor verrassingen zorgt . De kegels stonden pittig en ook de tijd scherp , genoeg factoren dus om ervoor te zorgen dat de tussenuitslag zou veranderen. We merkten hier tijdens het rijden een sterke evolutie bij het span en na enkelen aarzelende meters bij de start kwamen we goed op dreef . De besturing was perfect alsook de controle ging bijzonder goed . Zonder haperingen gingen we over de eindstreep en er vielen geen balletjes . Slechts enkele seconden tijdsoverschrijding leverden enkele strafpunten doch we waren super tevreden met dit resultaat en behaalden een mooie 3e plaats in dit onderdeel . We schoven meteen door naar een 5e plaats in het tussen klassement , een goede uitganspositie voor dag 3 . Ook vandaag bleef het niet droog en verzwaarden de omstandigheden .

VAAR BOOISCHOT 2014

DE MARATHON :

Ook nu waren ze rustig bij het klaarmaken . We stonden op een goede plaats om nog een podiumplaats te behalen en beslisten om er voor te gaan als zou blijken dat de pony's er klaar voor waren . Ze liepen zeer aangenaam door het eerste deel van het wegtraject en met een hartslag van 60 en 55 op de vetcheck bleek voldoende energie beschikbaar voor de toch zware marathon want er was ondertussen nog regen gevallen . We gingen knap van start in hindernis 1 en 2 en stuurden zeer vlot door de deze technische obstakels . Dit was goed voor 2 beste tijden in onze reeks . Ook hindernis 3 ging vlot bij de aanvang maar links draaien begon moeilijker te worden . Dit eiste zijn eiste zijn tol in hindernis 4 waar we na een zeer goede start moesten prijsgeven in de laatste korte wendingen van deze hindernis  . In hindernis 5 ging alles terug beter , doch een afgeworpen bal koste ons dan weer 2 strafpunten . Toen we in hindernis 6 op weg waren naar de D poort liep het echter grondig fout . Een hindernisrechter maande ons aan om te stoppen ( wat we ook deden ) omdat we dachten dat er gevaar was . Toen bleek het echter om een losse streng te gaan (  zonder gevaar ) , dus de man in kwestie had ons onterecht stopgezet . Hij handelde zelf ter goeder trouw doch de verantwoordelijke official voor deze hindernis had te laat ingegrepen en de man laten begaan om dingen te doen die niet tot zijn taak behoorden . Opnieuw aanzetten lukte niet meer en dit verplichte Charlotte om af te stappen en het euvel in de hindernis zelf te herstellen wat dus heel wat seconden kostte . Al balend reden we verder en werkten we de hindernis af . Onderweg naar de laatste hindernis besloten we deze rustig aan te rijden omdat dit voorval ons nekte . Dit deden we dan ook en uiteraard waren we hier laatste . Op het einde van de marathon besloten we om het incident in hindernis 6 te melden omdat er hier toch wel een grove fout begaan was tijdens een kampioenschap . Dit was mijn eerste melding gedurende 12 jaar wedstrijd rijden . 

MAR BOOISCHOT 2014

HET VERDICT :

Na een pittig overleg met de hoofdjury en de betrokken official van hindernis 6 ( die de gebeurtenissen blijkbaar anders had aangebracht ) volgde na het beraadslagen van alle officials het verdict . De hoofdjury deelde mij mee dat de strafpunten van het afstappen van de groom wegvielen en de beste tijd voor deze hindernis zou worden toegekend . Ik waardeer bijzonder de faire en moedige beslissing van deze laatste alsook van al diegene die dit voorstel als official mee ondersteunden want een fout erkennen is niet altijd even evident . Dat blijkt zeker uit het verhaal van de official in hindernis 6 die meer oog had voor zijn eigen imago . Natuurlijk gaat iedereen wel eens in de fout en dat hoeft absoluut geen probleem te zijn maar aarzel dan ook niet om ze recht te trekken in plaats van te proberen alles onder de mat te vegen . Echter de kunst blijft om te blijven lachen ...... vraag het maar aan Jente .

jente BK 2014

CONCLUSIE :

De regen zorgde voor een mindere sfeer op deze wedstrijd en daar kan uiteraard niemand wat aan doen .  Toch ontbraken er factoren die daar wel wat konden aan verhelpen zoals vb. wat kleine attenties na dag 1 voor de beste 3 dressuur resultaten per reeks . Dat zijn zaken die toch een kampioenschap en de sfeer daarrond kunnen ondersteunen . Buiten mijn voorval bleken er nog andere discusie's te zijn die vermeden konden worden en dit BK overschaduwden . Ook was er geen steward te vinden wat toch tot de verwachtingen van een BK zou mogen behoren zeker na het extra toegewezen budget . Ook duidelijke briefings bleven achterwege zoals bv het verloop van de vaardigheid CAN *** BK  en CAN * . Perfect waren de uitgestippelde trajecten en aanduidingen alsook de werking op het secretariaat . Toch miste dit BK enige glans . Zelf eindigde ik finaal op de 5e plaats omdat ik in hindernis 7 er niet meer voor ging na de gebeurtenissen  . Toch zijn we tevreden want buiten de dressuur is er weer een mooie vooruitgang in de 2 andere onderdelen en daar doen we het voor . Na 8 maanden training ben ik best tevreden van deze 2 rakkers die ook nog maar 8 maanden samen werken  Met hun leeftijd van 6 en 7 jaar is er dus nog heel wat ruimte om echt goed te gaan scoren .